S.C. BEL ROM SASE S.R.L.

SERVICIUL PRIVAT PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ APROBAT,

ADMINISTRATOR

ALEXANDRU MORAR

 

 

În scopul pregătirii şi creşterii capacităţii de acţiune a personalului din compartimentul de prevenire şi din formaţiunile de intervenţie, salvare şi prim-ajutor din cadrul Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă, constituit la nivelul operatorului economic SC BEL ROM SASE SRL – CENTRUL COMERCIAL EUROPEAN RETAIL PARK BRAILA, se stabileşte prezentul plan tematic pentru pregătire.

SCOPUL PREGĂTIRII:

- însuşirea temeinică de către membrii compartimentului de prevenire respectiv a formaţiilor de intervenţie la stingerea incendiilor a prevederilor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor şi a altor acte normative cu implicaţii în domeniul situaţiilor de urgenţă;

- perfecţionarea continuă a pregătirii de specialitate a personalului serviciului privat privind prevenirea şi stingerea incendiilor, cunoaşterea permanentă a pericolelor şi cauzelor de incendiu în incinta operatorului şi în obiectivele economice din sectorul de competenţă;

- asigurarea cunoaşterii şi întreţinerea în perfectă stare de funcţionare a tehnicii de intervenţie, a accesoriilor şi perfecţionarea personalului serviciului privat în mânuirea acestora.

 

ORGANIZAREA PREGĂTIRII:

Pregătirea profesională, antrenarea şi perfecţionarea personalului din serviciul privat se asigură de către şeful SPPSU, şeful formatiunii de intervenţie, şefii formatiunilor specializate.

Organizarea pregătirii profesionale a tuturor membrilor serviciului privat se realizează prin punerea în aplicare a Planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă constituit pe baza unei tematici orientative elaborate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „DUNAREA” al judeţului Braila şi completat cu teme şi exerciţii specifice domeniului de activitate al SC BEL ROM SASE SRL – CENTRUL COMERCIAL EUROPEAN RETAIL PARK BRAILA, fiind întocmit de şeful serviciului privat pentru situaţii de urgenţă, aprobat de către conducerea societatii.

Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă se va realiza pe niveluri de competenţă, structuri funcţionale şi pe categorii de personal, prin convocări, instructaje, antrenamente de specialitate, aplicaţii, exerciţii, pe baza tematicii cuprinse în „Planul tematic anual de pregătire profesională” a personalului din compartimentele de prevenire şi formaţiunile de intervenţie la stingerea incendiilor din serviciul privat pentru situaţii de urgenţă.

DESFĂSURAREA PREGĂTIRII:

În baza prevederilor legale instruirea / pregătirea personalului din compartimentele de prevenire  şi din formatiunile de intervenţie se asigură de către şefii acestora prin studiu, aplicaţii, exerciţii practice şi antrenamente desfăşurate în sectorul de competenţă.

În baza acestui plan de pregătire, şeful serviciului privat întocmeşte un program de instruire, care are la bază un plan tematic anual conţinând denumirea temelor de instruire şi numărul de ore afectat fiecărei teme, planificate pe luni. Temele de instruire sunt elaborate de către şeful serviciului privat, predarea acestora se face de către şeful serviciului privat sau de către unul din specialiştii care le-au elaborat. Temele de instruire cuprind probleme teoretice şi practice, la care se adaugă exerciţiile aplicative de stingere a incendiilor, care se execută lunar, în baza scenariilor de intervenţie la locurile cu grad ridicat de periculozitate.

Îmbunătăţirea deprinderilor de mânuire şi manipulare a accesoriilor şi a pregătirii fizice se face fie odată cu desfăşurarea exerciţiilor aplicative, fie prin alocarea unor ore de pregătire specifice în cadrul programării lunare.

Aplicaţiile practice de intervenţie vor fi executate în punctele vulnerabile, punându-se accent pe modul de lucru al servanţilor, cunoaşterea şi funcţionarea tehnicii de intervenţie, precum şi a accesoriilor din dotare.

Categoriile principale de pregătire a personalului din serviciul privat pentru situaţii de urgenţă sunt:

- cunoaşterea actelor normative care reglementează activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă;

- cunoaşterea modului de desfăşurarea a controalelor tehnice de prevenire a incendiilor la construcţiile şi instalaţiile tehnologice aparţinând  societăţii, precum şi la operatorii economici, aflati în sectorul de competenţă;

- cunoaşterea instalatiilor speciale de stins incendii din dotare;

- tactica stingerii incendiilor;

- la operatorii economici din sectorul de competenţă;

- la spaţiile de depozitare;

- instruirea privind modul de acţiune şi folosirea tehnicii de intervenţie din dotare;

- activitatea de prevenire şi intervenţie la inundaţii, alunecări de teren, înzăpeziri, accidente rutiere, transportul substanţelor periculoase, etc.

Evidenţa participării şi a rezultatelor obţinute se ţine la nivelul serviciului privat de către şeful serviciului, care este desemnat să gestioneze documentaţia necesară.

Periodic se realizează verificarea cunoştinţelor, iar încheierea ciclului de pregătire anual se realizează printr-un test, în urma căruia fiecare membru al serviciului primeşte un calificativ.

 

PLANUL TEMATIC ANUAL DE PREGĂTIRE PROFESIONALĂ

TEME COMUNE

Tema nr. 1 (1h) Organizarea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă. Misiunile şi compunerea S.P.P.S.U. Actele normative care reglementează activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor existente sau nou apărute:

Bibliografie: Legea nr. 307/2006, O.M.A.I. 158/2007, O.M.A.I. 163/2007

Tema nr. 2 (1h). Organizarea intervenţiei la stingerea incendiilor:

Bibliografie: Legea nr. 307/2006, O.M.A.I. nr. 158/2007, Agenda pompierului/1993

Tema nr. 3 (1h). Înştiinţarea şi alarmarea, atribuţii de bază în realizarea protecţiei populaţiei şi bunurilor materiale. Reguli de comportare pe timpul alarmei publice.

Bibliografie: Legea nr.481/2004

Tema nr. 4 (1h). Cauzele de incendiu şi prevenirea lor.

Bibliografie: O.M.A.I. nr. 163/2007, Agenda pompierului Ediţie-1993, Ghiduri practice de prevenire a incendiilor; Stabilirea şi prevenirea cauzelor de incendiu Ediţie – 1999.

Tema nr. 5 (1h). Accesorii din dotarea instalatiilor speciale de stingere:

Bibliografie: Agenda pompierului/1993

Tema nr. 6 (1h) Cunoaşterea zonelor de competenţă ale SPPSU (traseele de deplasare, distanţe, surse de apă, caracteristicile principalelor obiective). Cunoaşterea forţelor ce pot fi chemate în sprijin.

Bibliografie: O.M.A.I. nr. 163/2007, O.M.A.I. nr. 158/ 2007, H.G. 642/2005

Tema nr. 7 (1h). Cunoaşterea şi clasificarea diferitelor tipuri de dezastre ce pot afecta teritoriul judeţului . Clasificarea riscurilor. Conţinutul schemei riscurilor şi a planului de analiză şi acoperirea a riscurilor .

Bibliografie: Legea nr. 481/2004, O.M.A.I. nr.163/2007

Tema nr. 8  (1h). Organizarea rondului de incendiu .

Bibliografie: O.M.A.I. nr. 163/2007, Dispoziţia internă privind rondulu de incendiu

TEME DE PREGĂTIRE ALE COMPARTIMENTULUI DE PREVENIRE

Tema nr. 1 (2h) Măsuri specifice de prevenire şi stingere a incendiilor la exploatarea instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă, la mijloace de încălzire electrică si centrale termice.

Bibliografie: Normativ I.-7/2002

Tema nr. 2 (2h) Reguli şi măsuri specifice instalaţiilor electrice;

Bibliografie: Normativ I.-13/2002, Agenda pompierului/1993

Tema nr. 3 (2h) Reglementări PSI privind instalaţiile de încărcare şi descărcarea a combustibililor lichizi.

Bibliografie: Instructiuni proprii psi

Tema nr. 4 (2h) Reglementări PSI privind instalaţiile de cazane şi turbine de abur Bibliografie: Instructiuni proprii psi

Tema nr. 5 (1h) Riscuri sau pericole de explozie şi/sau de incendiu determinate de electricitatea statică.

Bibliografie:

Tema nr. 6 (1h) Pericole, cauze şi masuri de prevenire a incendiilor la clădiri cu aglomerări de persoane.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice activitatii de comert.

Tema nr. 7 (3h). Reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor la depozitarea materialelor combustibile;

Bibliografie: O.M.A.I.nr. 163/2007,

Reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice unităţii

Tema nr. 8 (3h) Pregătirea şi executarea controalelor la operatorii economici, cuprinsi în sectorul de competenţă.

Bibliografie: O.M.A.I.nr. 160/2007,

Ghiduri practice de prevenire a incendiilor

Tema nr. 9  (2h) Măsuri de prevenire a incendiilor specifice perioadei de vară.

Bibliografie: Instructiuni proprii de psi

Tema nr. 10 (3h) Organizarea şi desfăşurarea activităţii de informare publică privind măsurile ce se impun a fi respectate în sezonul rece şi perioada sărbătorilor de iarnă.

Bibliografie: O.M.A.I .nr. 163/2007;

Ghiduri practice de prevenire a incendiilor,

Agenda pompierului – Ediţie 1993

Tema nr. 11 (2h) Incendii intenţionate. Alte surse de aprindere – explozivi, artificii, substanţe incendiare şi radiaţii electromagnetice (stabilirea şi prevenirea cauzelor de incendiu).

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţia 1993,

Stabilirea şi prevenirea cauzelor de incendiu – Ediţie 1999

Tema nr. 12 (2h)Măsuri de prevenire a incendiilor la exploatarea instalaţiilor de încălzit (centrale termice).

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Stabilirea şi prevenirea cauzelor de incendiu – Ediţie 1999.

Tema nr. 13 (2h). Înştiinţarea şi alarmarea, atribuţii de bază în realizarea protecţiei populaţiei şi bunurilor materiale. Reguli de comportare pe timpul alarmei.

Bibliografie: Legea nr. 481/2004

Tema nr. 14 (3h). Noţiuni generale despre construcţii şi instalaţii.

Bibliografie: Normativ P118/1999,

O.M.A.I.nr. 163/2007

Tema nr. 15 (3h).  Instalaţii speciale de semnalizare şi stingere a incendiilor.

Bibliografie: Normativ NP 086/05;

Normativ I-18/2/2002;

O.M.A.I.nr. 163/2007

Tema nr. 16 (2h). Executarea unor lucrări care prezintă pericol de incendiu. Reglementarea utilizării focului deschis şi sudurii. Permisul de lucru cu foc şi autorizaţia pentru lucrări periculoase.

Bibliografie: O.M.A.I.nr. 163/2007,

Agenda pompierului – Ediţie 1993

 

TEME DE PREGĂTIRE ALE FORMAŢIUNII DE INTERVENŢIE, SALVARE ŞI PRIM – AJUTOR

(FORMATIUNEA DE INTERVENŢIE + FORMATIUNI SPECIALIZATE)

Tema nr. 1 (2h) Tehnica evacuării fumului, întreruperii curentului electric şi a gazelor. Protejarea construcţiilor şi materialelor faţă de acţiunea distructivă a apei.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993

Tema nr. 2 (2h) Operaţiuni pentru pregătirea şi desfăşurarea intervenţiei. (cu aplicare la una dintre ipotezele conţinute în planurile de intervenţie).

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993

Tema nr. 3 (2h) Caracteristicile incendiilor şi modul de acţiune în cazul incendiilor produse la spatiile de vanzare si spatiile de depozitare.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993,

Stabilirea şi prevenirea cauzelor de incendiu/1999

Tema nr. 4 (2h) Caracteristicile incendiilor şi modul de acţiune la instalaţiile electrice.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993,

Tactica stingerii incendiilor

Tema nr. 5 (2h) Stingerea incendiilor la rezervoarele de materiale combustibile.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor;

Tema nr. 6 (2h) Stingerea incendiilor în condiţii deosebite:

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993,

Tactica stingerii incendiilor

Tema nr. 7 (2h) Îndatoririle servanţilor din formatiunile de salvare şi evacuare. Modul de acţiune pentru salvarea oamenilor şi evacuarea bunurilor materiale.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993,

Tactica stingerii incendiilor;

Manual pentru pregătirea populaţiei, salariaţilor, elevilor şi studenţilor în caz de dezastre sau alte situaţii de urgenţă – Ediţie 2005

Tema nr. 8 (2h) Salvarea de sub dărâmături şi spatii înguste, metode, procedee de salvare. Descoperirea, identificarea persoanelor blocate, îndepărtarea dărâmăturilor, acordarea primului ajutor, ridicarea şi transportul răniţilor.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor;

Manual pentru pregătirea populaţiei, salariaţilor, elevilor şi studenţilor în caz de dezastre sau alte situaţii de urgenţă – Ediţie 2005

Tema nr. 9 (2h) Tehnica executării salvărilor şi evacuărilor :

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993,

Tactica stingerii incendiilor

Tema nr. 10 (2h) Particularităţile acordării primului ajutor pe timpul intervenţiei la dezastre.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor;

Manual pentru pregătirea populaţiei, salariaţilor, elevilor şi studenţilor în caz de dezastre sau alte situaţii de urgenţă – Ediţie 2005.

Tema nr. 11 (1h) Aşezarea corectă a unui rănit pe brancarda şi fixarea lui cu ajutorul chingilor.

Bibliografie: Manual pentru pregătirea populaţiei, salariaţilor, elevilor şi studenţilor în caz de dezastre sau alte situaţii de urgenţă – Ediţie 2005

Tema nr. 12 (2h) : Acţiunea formatiunii de deblocare – salvare pentru căutarea supravieţuitorilor (sinistraţilor) în caz de dezastre. Primul ajutor în caz de insolaţie, degerături, arsuri şi electrocutări. Primul ajutor şi auto-ajutorul sanitar în cazul hemoragiilor.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor;

Manual pentru pregătirea populaţiei, salariaţilor, elevilor şi studenţilor în caz de dezastre sau alte situaţii de urgenţă – Ediţie 2005

Tema nr. 13 (1h) Cunoaşterea, întrebuinţarea trusei sanitare.

Bibliografie: Manual pentru pregătirea populaţiei, salariaţilor, elevilor şi studenţilor în caz de dezastre sau alte situaţii de urgenţă – Ediţie 2005

Tema nr. 14 (2h) Mijloace de protecţie individuala. Antrenament în utilizarea mijloacelor de protecţie individuala din dotare.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor;

Manual pentru pregătirea populaţiei, salariaţilor, elevilor şi studenţilor în caz de dezastre sau alte situaţii de urgenţă – Ediţie 2005

Tema nr. 15 (2h) Tehnica securităţii servanţilor pe timpul intervenţiei.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor;

Tema nr. 16 (1h) : Măsuri specifice pentru protejarea tehnicii, instalaţiilor şi echipamentelor de intervenţie pe timpul sezonului rece.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Instrucţiuni de exploatare a tehnicii.

Tema nr. 17  (2h) Recunoaşterea sectorului de intervenţie şi executarea cercetării.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor

Tema nr. 18  (3h) Antrenament în executarea probelor de concurs ale serviciilor private pentru situaţii de urgenţă.

Bibliografie: Agenda pompierului – Ediţie 1993;

Tactica stingerii incendiilor

 

Întocmit,

Cadru tehnic psi

Girba Mircea